Kasutatavus veebis

Toon oma kasutatavuse näideteks TalTechi ja Tartu Ülikooli veebilehe. Otsides sobivat eriala ülikoolis, sai mõlemal veebilehel aega viidetud. Kasutatavust võrdlen just erialade ja õppekavade otsimise vaatenurgast, Jakob Nielsen'i 5 punkti alusel.

 

https://taltech.ee/

  • õpitavus - Veebilehe ülemisel ribal on erinevad märksõnad, millest esimene "sisseastuja". Sellest avaneb väike menüü, kus saad valida millisel tasemel õpet soovid uurida. Sama menüü laieneb erinevate valikutega, millest üks on "bakalaureuseõppe erialad". See viib eraldi alamlehele, kus igal erialal on omakorda alamleht, kus saad selle-spetsiiflist informatsiooni, sh õppekava.
  • tõhusus - Kõigi bakalaureuseõppe erialadeni jõudmiseks kulus 3 klikki. Sealt edasi õppekavani 2 klikki.
  • meeldejäävus - Kuna märksõnad on väga selged, siis ei pea midagi otseselt meelde jätma. Menüüriba kasutamine jääb üsna kergelt meelde.
  • vead - Kasutaja võib alammenüüst valida kogemata vale valiku, mille parandab üks klikk tagasi. See viib otse tagasi pealehele, kuna valik tehti ainult menüüst, mitte alamlehelt. Menüüriba ei muutu ega kao, seega saab sama protseduuri ka koheselt läbi teha. Võimalik on vajutada alati TalTechi logol, mis viib samuti pealehele. Kuna igal erialal on oma leht, võib samasse kohta jõuda ka läbi teiste menüüde ja kataloogide, kus erialast infot esitatakse.
  • rahulolu - Proportsioonid tunduvad silmale head, värvid kenad, ning menüü ei muutu liiga kirjuks. Meeldib, et igal erialal on enda alamleht ja sealne info on ainult selle kohta. Teaduskondi on lihtne eristada tekstide ja videotega. Õppekava vaatamine viib sind ÕISi, kus saab soovi korral uurimisega väga süvitsi minna.

 

https://ut.ee/et

  • õpitavus - Veebilehe vasakust ülemisest nurgast saab avada peamenüü, valida "sisseastumine ja õpe", ning "õppekavad ja vastuvõtutingimused". Siin on kõik erialad, võimalik on neid filtreerida õppeaste, keele, koha ja vormi järgi.
  • tõhusus - Kõigi bakalaureuseõppe erialadeni jõudmiseks kulus 4 klikki (5 kui otsid ka rakenduskõrgharidust, 6 kui integreeritud baka ja magistri õpet). Edasi õppekavani 2 klikki.
  • meeldejäävus - Menüü kasutamine jääb meelde.
  • vead - Kasutaja võib teha menüüs vale valiku, tagasi saab avalehele ühe klikiga, samuti jääb menüü ka alati kaasa, et sama protseduuri uuesti teha. Lehe tipus on näha alati ka vahekaardid, kuhu saad tagasi minna. Filtreerides erialasi võid valida vale filtri.
  • rahulolu - Filtreerimisega läheb aega, ei toimu päris koheselt. Infot on ekraanil korraga palju, mis mõnes kohas on äärest ääreni, ning teises kohas ekraani keskel. Menüü kasutamine ei ole eriti intuitiivne - Iga alamvalik pikendab menüüd ja lisab teksti, mida peab lugema ja jälgima, et ennast ära ei kaotaks. Sama mure on ka erialade filtreerimisel ja otsimisel. Võimalik, et värvilahendus pole parim, kuna erinevaid valikuid on raske eristada. Tutvustavat teksti pole eriti palju, ning see kaob veebilehel kastidesse ära.  Õppekava vaatamine toimub eriala alamlehel, mis minuarust ei ole sama informatiivne kui nt ÕIS.

 

Kõige lõpuks - kasulikkus

Mõlemalt veebilehelt saad infot eriala kohta ning teada kuidas kandideerida, seega täidab oma eesmärki ja on kasutatavad. Siiski, kui mul peaks olema valik minna õppima veebiarendust kas TalTechi või Tartu Ülikooli, siis tunnetuslikult veebilehe järgi valiks TalTechi.

 

Veidi heietamist:

Nii palju kui jõudsin Tartu Ülikooli vanal veebilehel ringi liikuda, ei mäleta et see liiga ebamugav oleks olnud. Vist eelmisel aastal (2022) tehti aga täielik muudatus. Samamoodi tehti muudatus Tallinna Tehnikakõrgkooli veebilehel, kus üldine struktuur ja disain jäi samaks, kuid välimus muutus veidraks. Paljud kastid tunduvad välja venitatud, proportsioonidest väljas, ja üldse kuidagi veider. Äkki tegu mõne uue tehnoloogiaga? Kõige rohkem häiriski esmakordne külastus Tartu Ülikooli uuel veebilehel, orienteerumine nõudis pingutust ning ei olnud nii intuitiivne. Aga noh, ajab asja ära, kui natuke uurida. Võimalik, et seal mängis mingit rolli ka harjumus vanaga.

TalTechis on sama aja jooksul samuti lehte pisut uuendatud, kuid ei oskaks öelda, et kuidagi eriti kehvemaks. Sisseastujana oli liikumine loogiline ja leidsid kiirelt mis soovisid, tutvustust erialade kohta oli piisavalt, vb jäi natukene liiga kommertslik mulje ainult. Tudengina on orienteerumine pisut keerulisem, minnes otsima midagi alustades pealehelt. Siiski läbi mõne otsingumootori on siiani alati leidnud mis vaja. Tallinna Ülikooli oma on samuti päris loogiline, kuid ekraanil on korraga väga palju erinevaid asju. Kõige kurioossem on aga minu arvates EKA veebileht, infot on väga palju ning pilt läheb kiirelt kirjuks. Äkki ei oma piisavat kunstilist nägemist, et näha tervikut. 

Kuna ülikool peab mahutama väga palju infot ühele veebilehele, on kindlasti hea ja kena süsteemi loomine keeruline, ning vb ka päris kallis.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eetika ja IT

Tarkvara arendus- ja ärimudelid

Teistmoodi IT