IT proff

Kõrgkoolidiplom, rakendus-/kutsekõrgkoolidiplom ja erialane kutsetunnistus IT-tööturul

Sirvides cv.ee tööotsinguportaali ja valides kategooriaks Infotehnoloogia, on üleval veidi üle 300 töökuulutuse. Siin toon välja 10 esimest ettetulevat kuulutust kirjutamise hetkel (asjakohasuse järjekorras), ning nende nõuded seoses hariduse, tunnistuse või kogemuste osas. Kui firmal on mitu kuulutust järjest, siis on valitud neist ainult esimene:

1. Senior Backend Developer - Bakalaureus ja vähemalt 5 aastat töökogemust tarkvaraarenduses.

2. Java Developer - 3 aastat kogemust tarkvara- või tootearenduses. Kogemus erinevate tehnoloogiatega.

3. QA Specialist - Varasem kogemus testijana. Kogemus erinevate tehnoloogiatega.

4. Cloud Tech Lead - Kogemus erinevate tehnoloogiatega.

5. Network & Automation Engineer - Vähemalt 5 aastat kogemust võrgu- või süsteemiadministraatorina. Kogemus erinevate tehnoloogiatega.

6. JP Edwards ERP tootejuht-analüütik - Kõrgharidus.

7.  Process Manager for Quality - 2-3 aastat töökogemust.

8.  Litsentsihaldur - Eelise annab kutsekeskharidus, kuid pole nõutud.

9. Customer Support Agent - Vähemalt 2 aastat kogemust, kõrgkoolidiplom või lai teadmistepagas läbi kõrgema hariduse (A University Degree or broad theoretical job knowledge acquired through higher education.). Kogemus erinevate tehnoloogiatega.

10. ServiceNow Developer - 2 aastat kogemust erinevate tehnoloogiatega.

Sirvides kuulutusi edasi, järk-järgult mõnda avades, on ilmselgelt kõige hinnatuim tõestus sinu oskuste kohta varasem kogemus. Mida laiahaardelisem on amet, seda rohkem on näha ka nõuet kõrgharidusele, kuid mitte liiga tihti. 

 

Kõrgkoolidiplom, rakendus-/kutsekõrgkoolidiplom

Selle pisikese uuringu põhjal mulle tundub, et kõrgkoolidiplomit IT-sektoris otseselt eriti ei küsita. Märgata on kõrgkooli nõet siis, kui amet on seotud näiteks andmeteaduse valdkonnaga, samuti ka siis, kui tegu on juhtivamate positsioonidega, kus on vaja teadmisi mitmest eri valdkonnast. Kõrgkoolis käimine aga võib anda kogemust, mida alati kuulutustel soovitakse. Näiteks on võimalik kandideerida praktikakohtadele kus otsitakse just tudengeid, ning üldjuhul on välja toodud ka võimalus peale praktikat tööle jääda. Samuti on võimalik, et kõrgkoolis õpitud tehnoloogiad ja oskused on relevantsed ka soovitud ametikohal. Eraldi nõet tavalise ülikooli või rakenduskõrghariduse kohta ei kohanud, kuid mõnes riigiasutuses on nõutud otseselt kutseharidust.


Erialane kutsetunnistus, sertifikaadid

Samuti oli sirvitud kuulutustes väga harva küsitud kutsetunnistust või mõnda sertifikaati. Nende üks eelis võiks aga olla, et sa saad sellega tõestada enda tehnilisi oskusi, isegi kui sul ei ole veel suurt kogemuste pagast. Enamikes IT-kuulutustes on küsitud teadmisi mitmest eri tehnoloogiast, ning tunnustatud sertifikaadi näitamisega on kindlasti võimalik tõestada nendega kursis olemist. Samuti näitab kindlat oskustepagast ka kutsetunnistus.

 

Kokkuvõte ja enda arvamus

Sirvitud kuulutustel eriti palju nõudeid hariduse või tunnistuste kohta ei olnud. Siiski on palju erinevaid tehnoloogiad, mida eeldatakse et sa enne tööle asumist juba tunned. Selle tõttu ma arvan, et kui on soov saada mõnda IT firmasse tööle, ning seda eriti IT-sektorisse esmakordselt sisenedes, on kutsetunnistus või sertifikaadid parem ja kindlam valik. Ülikooli minek annab paljude erinevate erialade näol mitmeid võimalusi IT õppimiseks, millest valimine sõltub igaühe enda huvidest ja võimalustest. Oma ülikooli eriala valides proovisin ma peamiselt tugineda sellest, et õppekava annaks palju tehnilisi oskusi, mida hiljem kasutatada tööturul. Neid oskusi saab aga kindlasti omandada ka kõrgkooli minemata. Õppides olen hakkanud siin-olemist väärtustama pigem selle poolest, mida pakub ülikool enda mõtlemise arendamiseks ja üldise silmaringi laiendamiseks, mis jääb alles ka siis kui tööturg totaalselt peaks muutuma.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eetika ja IT

Tarkvara arendus- ja ärimudelid

Teistmoodi IT