Litsentsid ja autoriõigus

EULA

EULA ehk end-user license agreement on kokkulepe tarkvara tootja ja kasutaja vahel, mille järgselt ei tohi programmi levitada ühelgi viisil, mis toob tulu kasutajale kuid mitte tarkvara tootjale. Lepingus on kirjas ka punktid tootja kaitseks, et poleks näiteks võimalik kaevata firmat kohtusse, kui antud programm jooksutab kasutaja arvuti kokku. Tegu võib olla väga mahuka ning keeruliselt sõnastatud dokumendiga.

Arvan, et sellist lepingut oleks hea kasutada, kui tegu on äriliseks kasutuseks mõeldud tarkvaraga või näiteks spetsiaalse tellimusega. See annab võimaluse tootjana kontrollida, kes ja kus võib sinu tarkvara kasutada, ning selleläbi hoida paremini enda firma üleüldisi tõekspidamisi kasumi teenimiseks. Teoorias võiks suletud lähtekood luua rohkem mitmekesisust ja konkurentsi turul, kuid praktikas soodustab vist pigem monopoliseerumist. Kindlasti ei ole ma nõus, kui mõnda säärast lõputut lepingut, mida on keeruline hoomata, kasutatakse ära inimeste nuhkimiseks ja muude eba-eetiliste eesmärkide saavutamiseks.

GNU GPL

GNU GPL annab võimaluse kasutajal ka omandatud tarkvara muuta ja ise levitada. Sellise lepinguga on lähtekood avatud, ning iga tuletatud versioon kannab edasi ise sama lepingut (copyleft). See muudab loodud tarkvara igavesti vabalt kasutatavaks. Vaba all on mõeldud, et sa võid tarkvara levitada ja müüa, sul on õigus selle lähtekoodile, sa võid seda muuta või kasutada teistes vabades tarkvarades, ning et sa oled nendest kõigist õigustest ka teadlik.

Arvan, et sellist lepingut on mõistlik kasutada, kui soovid et sinu tegevus oleks võimalikult läbipaistev. Samuti, kui tunnetuslikult oleks sinu programmist kasu ka paljudele teistele, ning sa ei pea tähtsaks ilmtingimata enda käes ohjade hoidmist. Negatiivne külg võib olla, et vaba tarkvara ongi loodud vabaks kasutamiseks - kasutuse eesmärgid ei pea ühtima esialgse looja omadega. Näiteks küberkaitseks loodud tööriista võiksid kasutada ka ründajad.

BSD litsents

Muutes või levitades BSD litsentsiga tarkvara, on sul kaks põhilist nõuet, mis tarkvaraga alati kaasas peavad käima: litsents selle täies vormis ja algne autoriõiguse teatis.

“Copyright (c) $YEAR $OWNER, All rights reserved.” 

BSD litsentsiga tarkvara võid sa muuta, uuendada ja müüa enda tarkvara sees. Seda oleks hea kasutada neil, kellel pole palju nõudeid ning soovivad midagi, mida on lihtne implementeerida, jättes sellejuures siiski endale autoriõigused.



Viited:

https://www.upcounsel.com/eula-agreement

https://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0.en.html

https://fossa.com/blog/open-source-software-licenses-101-bsd-3-clause-license/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eetika ja IT

Tarkvara arendus- ja ärimudelid

Teistmoodi IT