Eetika ja IT

Arvan, et tehnoloogiale ei saa panna eetilist või ebaeetilist silti. Kapis seisev haamer võib iseeneses olla tükk metalli ja puitu, kuid saab analüüsida, kas selline tööriist võetakse kasutusele eetilistel kavatsustel või mitte.

OpenAI visioon on tagada, et AGI (artificial general intelligence) oleks kasulik kogu inimkonnale. Nad usuvad, et parim viis AGI maailmani tuua, on luues järjest võimsamaid süsteeme, mida võetakse kasutusele päris inimeste poolt reaalses maailmas. Selliselt on võimalik inimestel kohaneda sarnaste tehnoloogiatega, teha vastavaid regulatsioone, tekitada arutelusid, jne. Kas uue tehnoloogia loomine, mille mõju ei oska keegi päriselt veel hinnata, on piisavalt eetiline eesmärk, kui selle raames loodud süsteeme kasutataks näiteks massilise järelvalve või inimeste manipuleerimise jaoks?

Saaks ka analüüsida, kas säärane tööriist soodustab ja hõlbustab inimestes ebaeetlist käitumist. GPT-4 mudelit proovitakse kasutada näiteks Duolingos ja Khan Academys interaktiivsemaks õppimiseks. Samamoodi saaks ka kasutada seda interaktiivsemate õngitsuste loomiseks, ja ka raha välja pressimiseks. Millist käitumisviisi ChatGPT näiteks praegu rohkem esile toob?

Kas tehnoloogia looja peaks võtma ka eetilise vastutuse nende osade eest, mis lähevad nihu? Kui isesõitev auto tagurdab parklas teisele autole otsa, kas süüdi on firma kes auto tootis, seal töötavad programmeerijad, või inimene kes auto ostis? Kas Henry Ford on süüdi kliimasoojenemises, või J. Robert Oppenheimer tuumarelvaga kaotatud inimeludes, või Steve Jobs nutisõltuvuses? Kas OpenAI peaks masinõppe tõttu töö kaotanud inimesel aitama leida uut, või Facebook ja TikTok parandama noorte vaimset tervist? Kas inimest saab süüdistada ja trahvida selles, kui ta ei ole nõus mõnda tehnoloogiat kasutama õppima, kuidki see teda ümbritsevale ühiskonnale hetkel tundub kasulik?

Seoses IT ja praeguste tehnoloogiatega, peaks ennekõike minu arvates mõtlema selle üle, kas tehnoloogiaga seonduv äri on eetiline. Kas on eetiline enda tootes kasutada sõltuvust tekitavat algoritmi, et su platvorm oleks laiahaardelisem, ning rahaline kasum suurem? Kas on eetiline kasutada masinõpet suurte inimhulkade käitumise õppimiseks, et luua atraktiivsem toode? Kas tehnoloogiaga, mis füüsiliselt inimest ei kahjusta, võib teha inimkatseid teades, et see võib kahjustada nende vaimsust?

Minule tundub, et tehnoloogia kasutamise eetilisus sõltub inimese mõjutatavusest antud tehnoloogiast (kas sinuga juhtub midagi kui asjad lähevad nihu) ja ühiskondlikust positsioonist (kas sul on päriselt võimalik valida sellest osa võtta), ehk ennekõike üksikisiku ümber olevast maailmast, mistõttu eetiline ja ebaeetiline tehnoloogia kasutus on iga inimese jaoks erinev.


https://openai.com/blog/planning-for-agi-and-beyond

https://en.wikipedia.org/wiki/J._Robert_Oppenheimer

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarkvara arendus- ja ärimudelid

Teistmoodi IT